Mora tidningen skriver också..

En riktig gruppresa till Polen

några av våra småsyskon i E..


 Foto: Sten Widell
Drygt 100 Morabor reser till Polen frampå vårkanten 2009 och majoriteten av resenärerna är avgångselever vid Morkarlbyhöjdens skola.

Det började för två år sedan att en mindre grupp niondeklassare reste till Polen. I fjol blev det en ny resa och då hade gruppen utökats jämfört med premiäråret. Dock var den i jämförelse inte i närheten av den jättegrupp som nu står i begrepp att resa.

- Skolan har 120 elever i nian och det är alltså 100 av dem som vill åka. Det tycker vi är jättekul, berättar Hillevi Brottare, en av flera elever som tagit på sig uppgiften att jobba för att finansiera resan, eller åtminstone delar av den.

- Alla 100 har delat upp sig i grupper på 5-10 deltagare för att samla in pengar. En del har även hand om marknadsföring, fortsätter Hillevi som tillsammans med Ebba Lidegran kommer att gå runt i grupperna för att skriva en artikel om det hela.

- Syftet och målsättningen med resan är att alla deltagare ska få vara med i ett projekt där frågor om tolerans, medmänsklighet och demokrati står i fokus och avsikten är att deltagarna ska få en chans till ökad förståelse för det som hände under förintelsen. Besök på ett koncentrationsläger finns inlagt i reseplaneringen. En av grupperna har fått till uppgift att kontakta Magda Eggens, en överlevare från koncentrationslägret i Auschwitz.

Så här ska det löpa på den närmaste tiden och bland kommande arrangemang Polen-resenärerna planerat är en supékväll för vuxna i Östnors bygdegård den 21 november. Bara ett av flera exempel på hur pengar ska samlas in till resan där färdsättet ännu inte bestämts.

- Vi är miljömedvetna, men eftersom tid är pengar är vi inriktade på flyg. Det ser även ut att vara det billigaste sättet att resa, säger Viktoria Sterner och Emma Ljudén, elever som även de tilldelats gruppuppgifter.

Det ska tilläggas att förutom de 100 eleverna kommer både en grupp lärare och föräldrar att medfölja på den veckolånga resan till Polen.


Sten Widell

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0